آرایشی و بهداشتی, شوینده, غذایی و دارویی, کشاورزی

هیدروکسید سدیم

هیدروکسید سدیم
زمان مطالعه: 4 دقیقه

هیدروکسید سدیم (NaOH) که همچنین به عنوان سود سوز آور یا لیس شناخته می شود، یک محلول شفاف، چسبناک و بدون بو است که در دمای پایین متبلور می شود. این یک محصول پایدار است که در معرض نور، گرما یا سایر عوامل از بین نمی رود. سود سوزآور یک قلیایی همه کاره است، ماده ای کاملاً متنوع که در فرآیندهای مختلف تولید مورد استفاده قرار می گیرد. هیدروکسید سدیم محصول مشترک تولید کلر است.

هیدروکسید سدیم

شکل ظاهری سود سوز آور

سود سوزآور به صورت مایع یا جامد در دسترس است. سود سوز آور جامد ماده ای کاملاً خورنده کریستالی، غیر فرار، شفاف، سفید و بدون بو است. سود سوز آور به راحتی در آب حل می شود و رطوبت هوا را جذب می کند.

واکنش جذب رطوبت سود سوز آور به شدت گرمازا است و باعث بخار آب در اطراف می شود، بنابراین هنگام کار با این ماده احتیاط کنید. پوسته های جامد دارای اشکال و اندازه های مختلفی هستند از جمله پودر، گرانول و پوسته. از آنجا که خلوص این نوع متفاوت است، از سایر موارد در صنایع حساس تری مانند داروسازی استفاده می شود.

مشخصات فنی و فیزیکی سود سوز آور

در زیر الزامات تکنولوژیکی سود سوز آور تولید شده توسط صنایع مختلف آمده است:

نام علمی: هیدروکسید سدیم

نام تجاری: سود سوز آور

فرمول شیمیایی سود سوز آور  NaOH

وزن مولکولی: 40

تراکم: 2.13

تراکم نسبی: 1.53 برای محلول 50٪ و 2 برای محلول 70٪ تا 73٪ در 15.5 درجه سانتیگراد

نقطه ذوب: 1390 درجه سانتی گراد

نقطه ذوب: 12 درجه سانتیگراد

نقطه جوش: 140 درجه سانتی گراد

محلول در: آب، گلیسیرین، الکل و متانول

هیدروکسید سدیم

موارد استفاده و مزایا

از هیدروکسید سدیم برای تولید بسیاری از محصولات مانند کاغذ، آلومینیوم، پاک کننده های تجاری، صابون و مواد شوینده استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم در محصولات تمیز کننده و ضد عفونی کننده

از این ماده برای تولید صابون و انواع شوینده های مورد استفاده در منازل و مصارف تجاری استفاده می شود. سفید کننده کلر با ترکیب کلر و این ماده تولید می شود. پاک کننده های تخلیه حاوی هیدروکسید سدیم چربی هایی را که می توانند لوله ها را مسدود کنند، در آب حل کرده و مسیر را از چربی ها پاک میکند.

هیدروکسید سدیم در داروها

این ماده برای کمک به تولید انواع داروها و محصولات دارویی، از مسکن های معمول درد مانند آسپرین، داروهای ضد انعقاد خون که می توانند به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کنند، تا داروهای کاهش دهنده کلسترول استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم در انرژی

در بخش انرژی، هیدروکسید سدیم در تولید سلول سوختی استفاده می شود. پیل های سوختی مانند باتری ها برای تولید تمیز و کارآمد برق برای طیف وسیعی از برنامه ها از جمله حمل و نقل کار می کنند. انتقال مواد؛ و برنامه های قدرت پشتیبان ثابت، قابل حمل و اضطراری. رزین های اپوکسی، ساخته شده با این ماده، در توربین های بادی استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم در تصفیه آب

تاسیسات تصفیه آب شهری از این ماده برای کنترل اسیدیته آب و کمک به حذف فلزات سنگین از آب استفاده می کنند. از این ماده نیز برای تولید هیپوکلریت سدیم، ضد عفونی کننده آب استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم در تولید مواد غذایی

این ماده در چندین کاربرد پردازش مواد غذایی مانند پخت و پز و فرآوری غذاهایی مانند زیتون مورد استفاده قرار می گیرد و به آنها کرنش مشخصی می بخشد. این ماده برای از بین بردن پوست گوجه فرنگی، سیب زمینی و سایر میوه ها و سبزیجات برای کنسرو و همچنین به عنوان ماده ای در مواد نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود که از رشد کپک و باکتری در غذا جلوگیری می کند.

هیدروکسید سدیم در محصولات چوبی و کاغذی

در بسیاری از مراحل تولید کاغذ، چوب با محلول حاوی سولفید سدیم و هیدروکسید سدیم تصفیه می شود. این کمک می کند تا بیشتر مواداضافی در چوب حل شود و سلولز نسبتاً خالص باقی بماند، که اساس کاغذ را تشکیل می دهد. در فرآیند بازیافت کاغذ، از این ماده برای جدا کردن جوهر از الیاف کاغذ استفاده می شود که باعث می شود الیاف کاغذ دوباره مورد استفاده قرار گیرند.

هیدروکسید سدیم همچنین برای تصفیه مواد اولیه محصولات چوبی مانند کابینت و مبلمان و در سفید سازی و تمیز کردن چوب استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم در فرآوری سنگ معدن آلومینیوم

از هیدروکسید سدیم برای استخراج آلومینا از مواد معدنی موجود در طبیعت استفاده می شود. از آلومینا برای ساخت آلومینیوم و انواع محصولات از جمله فویل، قوطی، وسایل آشپزخانه، بشکه های آبجو و قطعات هواپیما استفاده می شود. در ساختمان و ساخت و ساز، از آلومینیوم در موادی که در نمای ساختمان و قاب پنجره کاربرد دارد، استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم در سایر مصارف صنعتی

هیدروکسید سدیم در بسیاری از فرایندهای صنعتی و تولیدی دیگر استفاده می شود. از این ماده برای ساخت مصالح ابریشم مصنوعی، اسپندکس، مواد منفجره، رزین اپوکسی، رنگ، شیشه و سرامیک استفاده می شود. همچنین در صنایع نساجی برای ساختن رنگ، پردازش پارچه های پنبه ای، در شستشو و سفید سازی، و همچنین در تمیز کردن و پردازش فلزات، پوشش اکسید، آبکاری و الکترولیتی استفاده می شود.

نکات ایمنی

طبق گزارش مرکز ثبت و کنترل بیماریها و پیشگیری از بیماریهای سمی در ایالات متحده ، قرار گرفتن در معرض هیدروکسید سدیم به شکل جامد یا محلول باعث تحریک پوست و چشم می شود. کارگران در تأسیساتی که این ماده تولید یا استفاده می شود باید از دستورالعمل های ایمنی محصول پیروی کنند.

اداره ایمنی و بهداشت شغلی ایالات متحده (OSHA) دستورالعمل ها و محدودیت های مجاز مواجهه را برای کارگران در صنایع و تأسیساتی که از این ماده استفاده می کنند، تعیین کرده است که در وب سایت OSHA موجود است.

انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت شغلی اطلاعات ایمنی عمومی را در مورد حمل و نقل هیدروکسید سدیم، شامل راهنمایی در مورد بسته بندی و ذخیره سازی، ریختن، دفع و بسته بندی و برچسب گذاری برای کارگران ارائه می دهد.

سازمان غذا و دارو  (FDA) سدیم هیدروکسید را به عنوان یک افزودنی غذایی در سطوح کمتر از 1 درصد مجاز می داند.

 

سود مایع و یود پرک هم اکنون با قیمت و کیفیتی رقابتی در سیکاکم موجود است، برای استعلام قیمت و دریافت آنالیز با کارشناسان فروش ما تماس حاصل فرمائید.

1 دیدگاه در “هیدروکسید سدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *